Barn Jesus i en krybbe lå
Salmen er skrevet av den danske dikteren og eventyrfortelleren H.C. Andersen i 1832. Melodien er ved Niels W. Gade fra 1859.
Salmen Barn Jesus i en krybbe lå er H. C. Andersens eneste kjente bidrag til religiøs salmediktning i vår kirke. Sangen var opprinnelig en del av utgivelsen Aarets tolv Maaneder, Tegnede med Blæk og Pen. Her fant vi den under desember måned. Det er en julesalme som forteller oss at Gud selv steg ned i våre kår ”til trøst for hvert et hjerte”. Som barnet selv vil vi med åpent sinn ta imot ham og prise og hylle ham med vårt halleluja. (kilde: salmebloggen.no)

Hark! The herald angels sing
En engelsk julesang som startet sitt liv i 1739. Her beskrives et englekor som lovsynger Gud. Teksten vi synger er av Wesley og Whitefield. Men visste du at melodien vi kjenner best i dag opprinnelig ble skrevet av Mendelssohn som en kantate for å minnes Gutenberg, boktrykkerkunstens far? (kilde: wikipedia.org)

Have yourself a merry little Christmas
Hugh Martin og Ralph Blaine skrev den for Judy Garland i filmen Meet Me in St. Louis i 1944. Den er siden blitt sunget av så forskjellige artister som Tori Amos, Garth Brooks, Robert Goulet, Lady Antebellum, James Taylor og Bob Dylan! Den hadde en imidlertid en meget trang fødsel da Hugh Martin kastet utkastet etter noen frustrerende komponistdager. Ralph Blaine hadde heldigvis hørt den og mente det var håp. Heldigvis fant de utkastet igjen i søppelbøtten og fikk skikk på den! (kilde: npr.org) 

Jul, jul strålande jul
Teksten er skrevet Edvard Evers og musikken er komponert av Gustaf Nordqvist. Den ble publisert i 1921 og har vært en av de mest velbrukte julesanger i Sveriges på 1900-tallet. Her er julen hvit og stille, og det formidles et ønske om at julen skal bringe lys og fred til folk. (kilde: wikipedia.org)

Lys i desember
Sangen er hentet fra adventskalenderen Jul i Blåfjell, som ble sendt første gang i 1999. Manus var av Gudny Hagen mens musikken ble skrevet av Bøhren og Åserud. Den fikk pris for beste TV-drama under Gullruten i 2000 og Spellemannspris for beste barneplate i 2000! Visste du forresten at Johannes Joner var den eneste skuespilleren som slapp audition? Gudny Hagen skrev Lillegutt-rollen til ham <3  (kilde: wikipedia.org)

Nordnorsk julesalme
Dette er en julesang med tekst og melodi av Trygve Hoff, også urframført av ham. Sangen ble introdusert i barne-TV-serien «Lyset i mørketida» på midten av 1980-tallet. Sangen handler om «de evige ordan» med utgangspunkt i «mørketidslandet» – juleevangeliet i nordnorsk folkereligiøsitet. (kilde: wikipedia.org) 

Sæle jolekveld
Salme som er skrevet av Elias Blix; professoren, politikeren, salmedikteren, målmannen og bibeloversetteren født i Gildeskål i 1836. Han arbeidet i tillegg som lærer i 25 år, og når han skrev salmer eller oversatte Bibelen og katekismen til landsmål var det ikke minst for å gi skolebarna klassiske religiøse tekster i en språkform som lå nær talemålet deres. Vi skal huske på at opplæringsspråket fortsatt var dansk da Blix skrev de første salmene sine! (kilde: allkunne.no) 

Og i tillegg til disse får du høre flere andre flotte innslag av våre gjester. Det er bare å begynne å glede seg! 

Illustrasjonen er hentet fra plakaten til en tidligere julekonsert. Plakaten ble laget av Sølvi Åsvik.