Serafima Alexeevna Borkova

Serafima er siden april vår faste dirigent! Her kan du bli kjent med henne. 

Hva er ditt første sterke musikalske minne? 

Jeg vet ikke helt om jeg kan kalle det et minne, siden jeg ikke husket at det skjedde, men det må nok være da min mor tok sin dirigenteksamen ved konservatoriet mens hun var gravid med meg. Når hun fortalte meg dette første gang, husker jeg at jeg tenkte at det kunne ikke gå en annen vei enn musikk for meg. Det hadde jo vært en del av meg helt siden jeg var et foster.

Hvilket forhold har din familie til musikk?

Familien min er veldig glad i musikk! Moren min er utdannet musiker, og jobber nå som kantor og musikklærer. Jeg har alltid vært omringet av musikk. Siden jeg ble født har musikk alltid vært en stor del i huset vårt. Bestefar var selvlært på flere instrumenter, og jeg husker somrene når har satt seg ned med sitt trekkspill og bestemor og jeg dansa til musikken.

Hvilken utdanning har du?

Jeg tok en bachelorgrad i musikkvitenskap ved NTNU i Trondheim. Selv om jeg lærte mye på studiet, vil jeg si at jeg lærte enda mer ved å dirigere og synge i studentkorene oppe i Trondheim. I tillegg til å undervise barn og voksne i musikk. Elevene min tror at det er jeg som lærer dem mest, men jeg vil nok si at det er de som lærer meg mest.

Hvor ligger din egen musikalske interesse?

Musikk har forandret sin plass i livet mitt stadig vekk, og det er vanskelig å si hva som interesserer meg mest. Likevel synes jeg at samspillet mellom mennesker mens de driver med musikk, og hvordan musikk påvirker hver og en er av stor interesse for meg. Jeg liker å lære bort musikk til andre, spesielt hvis de ikke har noe forhold til det fra før. Musikk er for alle!

Hva er det som er så bra med å synge i et kor?

Hvor skal jeg starte?! Det er mange fordeler ved å synge i kor. Det aller beste synes jeg er fellesskapet man får til sine medkorister. Man jobber sammen om et mål om å lære et repertoar og synge sammen, men på veien finner man nye venner og bekjentskap. Jeg mener at noe av det viktigste er at man har det bra sammen sosialt i et kor, fordi det er da man virkelig synger helt fantastisk. Fordi man stoler og kjenner på den som står ved siden av. Da senker man skuldrene og fokusere kun på den fantastiske musikken man lager sammen.

Hva blir fokusområdene for arbeidet med vårt kor?

Rælingen Sanglag går inn i en ny periode av historien sin, som et fullblods damekor. Jeg gleder meg til å jobbe mer med klangen til koret – få damene samkjørt og bli vant med å lytte til hverandre uten herrestemmene. I tillegg håper jeg å innføre mer sangteknikk som vil hjelpe på flere faktorer, som pust, intonasjon og gehøret til hver enkelt korist. Det er mye man vil få til, og mye vil vi få til, men jeg tenker at det viktigste akkurat nå er å fokusere på Rælingen Sanglag som et damekor og finne ut av vår identitet sammen. Jeg gleder meg i hvert fall veldig til å ta fatt på alt det nye repertoaret som vi har funnet frem!

Har du et favorittsted?

Jeg er glad i å reise og utforske nye steder og land. Nå har ikke det akkurat blitt noe av i 2020, selv om jeg har oppdaget noen nye perler i Norge, men en ting jeg har lært i løpet av 2020 er at mitt favorittsted er bak pianoet hjemme hos meg selv. Jeg elsker å sitte i musikk-kroken min og spille for meg selv, beundre stua og se ut av vinduet.

Hva er det folk flest ikke vet om deg? 

Jeg er en åpen person, så det er nok lite folk ikke vet om meg, men det kanskje ikke så mange som vet at jeg elsker å lære. Jeg elsker å lære noe nytt, lære en ny ferdighet eller få ny kunnskap. Det er nok derfor jeg likte meg på skolen, og trivdes i de fleste fagene.

Vi har en entusiastisk og dyktig dirigent i deg, Serafima! 

Del gjerne!